Weg met (chronische) rug- en nekklachten door reconditionering.
Voorkom chroniciteit en progressiviteit van (hernieuwde) klachten
Wij hebben unieke specialistische toestellen die medisch wetenschappelijk bewezen effectief de houdingsspieren revalideert, en de verstoorde balans tussen uw houdingsspieren en bewegingsspieren opheft. In korte 25 minuten durende herstelsessies worden de spiergroepen gereconditioneert waardoor uw romp (de kern van uw lichaam) weer stabiel en mobiel wordt wat nodig is voor klachtenvrij alledaags functioneren.
Niet trainen - maar reconditioneren - Core stability - Hoe werkt het?
houdingsspieren versus bewegingsspieren
De kleine dieper liggende rugspieren, ook wel houdingsspieren genoemd, lopen van het bekken naar de schedel en houden wervels op hun plek. Ze stabiliseren onze lichaamspositie en onze wervelkolom en bekken. Zo kunnen we lange tijd zonder moe te worden staan, zitten, lopen, liggen en bewegen zonder dat wervels van hun plek verschuiven. De houdingsspieren worden dag en nacht onbewust aangestuurd door de hersenen nog voordat we bewust actief een beweging maken. Deze spieren hebben een groot uithoudingsvermogen, en hebben weinig zuurstof nodig om optimaal te kunnen blijven functioneren. Door een wervelfoutstand, spierknopen, val of trauma kan het zijn dat de houdingsspieren een blessure hebben opgelopen en niet meer goed genoeg kunnen functioneren en/of rust nodig hebben om te kunnen herstellen.
Bewegingsspieren zitten voelbaar aan de buitenkant van het lichaam. Ze worden kortdurend gebruikt bij lichamelijke inspanning en sport op het moment dat we ons lichaam van positie willen veranderen, en worden bewust door de hersenen aangestuurd. Deze spieren hebben veel zuurstof nodig en worden snel moe bij langdurige aanspanning. Indien houdingsspieren niet meer goed functioneren nemen de bewegingsspieren hun stabiliserende functionaliteit over. Ze gaan compenseren. Hiervoor hebben ze echter niet het uithoudingsvermogen omdat ze op een andere manier aan hun energie komen. Ze raken daardoor snel overbelast.
Hoe weet ik of de ballans tussen deze 2 spiergroepen is verstoord?
1. Door klachten
Ervaart u moeheid in uw rug bij het staan? Gaat u dan van been verwisselen om uw houding aan te passen? Strekt u tussentijds vaak even uw spieren? Last van zeurende pijntjes in uw bovenlichaam? Onvoldoende spieropbouw tijdens (sport)trainingen? Ongecoördineerde bewegingspatronen? Vermijd u bepaalde bewegingen? Belast u vaak éénzijdig uw lichaam door werk of sport zoals bijvoorbeeld een zittend beroep, schaatsers, motorrijders, golfers? Kunt u uw spieren niet goed ontspannen? schiet het u wel vaker in de rug?
2. door de spierkracht en flexibiliteit te meten met MEDX
Wat als spieren te lang worden gecompenseerd?
Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat na een week of 6 van onbalans, compensatie van de spiergroepen, en de poging van het lichaam de pijn te ontwijken danwel de verstoorde spierwerking te bestrijden, het probleem chronisch wordt. De hersenen “geven het op” om de lichaamshouding, het bewegingspatroon en de spieraansturing weer in balans te brengen. Ze raken gewend aan het “nieuwe normaal”. Dit noemen we compensatoir gedrag.
vicieuze chronische pijncirkel
Vaak wordt gedacht dat we dan maar moeten gaan trainen en veel rugoefeningen moeten gaan doen. Trainen van de bewegingsspieren veroorzaakt echter een vicieuze cirkel. Deze worden alleen maar sterker en raken overbelast omdat ze ook nog de houdingsspieren moesten compenseren, terwijl de dieper liggende houdingsspieren al minder actief waren, en door de compensatie dus eigenlijk nog meer onderbelast geraken. Trainen help op zich ook niet om de hersenen te activeren om de houdingsspieren aan te sturen. De hersenen hebben ook een reset nodig. Het compensatoire gedrag moet stoppen. Bij training neemt de onbalans en de klachten dan ook alleen maar toe!
de reset; de reconditionering
Het herstellen ofwel resetten van de dieper liggende onderbelaste houdingspieren kan alleen als de buitenste beweegspieren, die de zaken had overgenomen, tijdelijk buiten spel worden gezet. Daarnaast moeten de hersenen weer een stimulans krijgen om de houdingsspieren te activeren alvorens er actief een beweging plaats gaat vinden in het lichaam.
Dit wordt gedaan met speciale fixeertechnieken. Het bekken de benen en de borstkas worden met onze apparatuur gefixeerd waardoor de houdingsspieren worden geïsoleerd en de beweegspieren zich weinig kunnen aanspannen.
Vervolgens kunnen de onderbelast geraakte houdingsspieren in korte tijd intensief geactiveerd en versterkt worden. Dit noemen we RECONDITIONERING. Hierbij komt de spieraansturing vanuit de hersenen ook weer op gang, komen de juiste spieren weer in beweging, en wordt de wervelkolom weer gestabiliseerd door de juiste spiergroep. De overbelaste bewegingsspieren komen hierdoor tot rust en hoeven als de houdingsspieren eenmaal weer hersteld zijn niet meer te compenseren.
De spiergroepen zijn weer in balans, in de juiste krachtsverhouding, doen hun eigen functie weer en de hersenaansturing is weer genormaliseerd.
Rompstabilisator / nekstabilisator
rompstabiliteit onderhouden betekent
betere prestaties in uw sport én (arbeids)uitval voorkomen
Middels gewoon sporten worden vaak de buitenste bewegingsspieren getraind, en zoals we nu weten is de kans groot dat het evenwicht tussen uw houdingsspieren en bewegingsspieren daarmee uit balans geraken indien u niet uw rompstabiliteit 100 procent op orde heeft.