Weg met (chronische) rug- en nekklachten door reconditionering.
Voorkom chroniciteit en progressiviteit van (hernieuwde) klachten

Wij hebben unieke specialistische toestellen die medisch wetenschappelijk bewezen effectief de houdingsspieren revalideert, en de verstoorde balans tussen uw houdingsspieren en bewegingsspieren opheft. In korte 25 minuten durende herstelsessies worden de spiergroepen gereconditioneert waardoor uw romp (de kern van uw lichaam) weer stabiel en mobiel wordt wat nodig is voor klachtenvrij alledaags functioneren. 


Niet trainen - maar reconditioneren - Core stability - Hoe werkt het?

houdingsspieren versus bewegingsspieren

De kleine dieper liggende rugspieren, ook wel houdingsspieren genoemd, lopen van het bekken naar de schedel en houden wervels op hun plek. Ze stabiliseren onze lichaamspositie en onze wervelkolom en bekken. Zo kunnen we lange tijd zonder moe te worden staan, zitten, lopen, liggen en bewegen zonder dat wervels van hun plek verschuiven. De houdingsspieren worden dag en nacht onbewust aangestuurd door de hersenen nog voordat we bewust actief een beweging maken. Deze spieren hebben een groot uithoudingsvermogen, en hebben weinig zuurstof nodig om optimaal te kunnen blijven functioneren. Door een wervelfoutstand, spierknopen, val of trauma kan het zijn dat de houdingsspieren een blessure hebben opgelopen en niet meer goed genoeg kunnen functioneren en/of rust nodig hebben om te kunnen herstellen.

 

Bewegingsspieren zitten voelbaar aan de buitenkant van het lichaam. Ze worden kortdurend gebruikt bij lichamelijke inspanning en sport op het moment dat we ons lichaam van positie willen veranderen, en worden bewust door de hersenen aangestuurd. Deze spieren hebben veel zuurstof nodig en worden snel moe bij langdurige aanspanning. Indien houdingsspieren niet meer goed functioneren nemen de bewegingsspieren hun stabiliserende functionaliteit over. Ze gaan compenseren. Hiervoor hebben ze echter niet het uithoudingsvermogen omdat ze op een andere manier aan hun energie komen. Ze raken daardoor snel overbelast.

 

Dieper liggende houdingsspieren
Oppervlakkige bewegingsspieren

Hoe weet ik of de ballans tussen deze 2 spiergroepen is verstoord?

1. Door klachten

Ervaart u moeheid in uw rug bij het staan? Gaat u dan van been verwisselen om uw houding aan te passen? Strekt u tussentijds vaak even uw spieren? Last van zeurende pijntjes in uw bovenlichaam? Onvoldoende spieropbouw tijdens (sport)trainingen? Ongecoördineerde bewegingspatronen? Vermijd u bepaalde bewegingen? Belast u vaak éénzijdig uw lichaam door werk of sport zoals bijvoorbeeld een zittend beroep, schaatsers, motorrijders, golfers? Kunt u uw spieren niet goed ontspannen? schiet het u wel vaker in de rug?  

2. door de spierkracht en flexibiliteit te meten met MEDX

Op onze MEDX romp- en nekstabilisatie apparaten kunnen wij middels isometrische, anaerooblactische testen, meten of er een krachtverlies en/of een disballans is opgetreden in uw dieperliggende houdingsspieren. De test zal uitwijzen of/ en in welke mate er een disbalans of afwijking is. Uw resultaten worden vergeleken met een gezond bewegingspatroon gebaseerd op basis van uw geslacht, leeftijd, gewicht en lengte. De test kunt u op een scherm volgen en de testresultaten worden uitgeprint en uitgebreid met u besproken. Uw vorderingen worden gedurende het traject gemeten zodat u het effect ook daadwerkelijk kunt zien. Meten is weten!
Pijnklachten
Meting met MEDX

Wat als spieren te lang worden gecompenseerd?

Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat na een week of 6 van onbalans, compensatie van de spiergroepen, en de poging van het lichaam de pijn te ontwijken danwel de verstoorde spierwerking te bestrijden, het probleem chronisch wordt. De hersenen “geven het op” om de lichaamshouding, het bewegingspatroon en de spieraansturing weer in balans te brengen. Ze raken gewend aan het “nieuwe normaal”.  Dit noemen we compensatoir gedrag.

vicieuze chronische pijncirkel

Vaak wordt gedacht dat we dan maar moeten gaan trainen en veel rugoefeningen moeten gaan doen. Trainen van de bewegingsspieren veroorzaakt echter een vicieuze cirkel. Deze worden alleen maar sterker en raken overbelast omdat ze ook nog de houdingsspieren moesten compenseren, terwijl de dieper liggende houdingsspieren al minder actief waren, en door de compensatie dus eigenlijk nog meer onderbelast geraken. Trainen help op zich ook niet om de hersenen te activeren om de houdingsspieren aan te sturen. De hersenen hebben ook een reset nodig. Het compensatoire gedrag moet stoppen. Bij training neemt de onbalans en de klachten dan ook alleen maar toe! 

de reset; de reconditionering

Het herstellen ofwel resetten van de dieper liggende onderbelaste houdingspieren kan alleen als de buitenste beweegspieren, die de zaken had overgenomen, tijdelijk buiten spel worden gezet. Daarnaast moeten de hersenen weer een stimulans krijgen om de houdingsspieren te activeren alvorens er actief een beweging plaats gaat vinden in het lichaam.

Dit wordt gedaan met speciale fixeertechnieken. Het bekken de benen en de borstkas worden met onze apparatuur gefixeerd waardoor de houdingsspieren worden geïsoleerd en de beweegspieren zich weinig kunnen aanspannen.

Vervolgens kunnen de onderbelast geraakte houdingsspieren in korte tijd intensief geactiveerd en versterkt worden. Dit noemen we RECONDITIONERING. Hierbij komt de spieraansturing vanuit de hersenen ook weer op gang, komen de juiste spieren weer in beweging, en wordt de wervelkolom weer gestabiliseerd door de juiste spiergroep. De overbelaste bewegingsspieren komen hierdoor tot rust en hoeven als de houdingsspieren eenmaal weer hersteld zijn niet meer te compenseren. 

De spiergroepen zijn weer in balans, in de juiste krachtsverhouding, doen hun eigen functie weer en de hersenaansturing is weer genormaliseerd. 

Rompstabilisator / nekstabilisator

Voor de lage rug- en rompspieren word de MEDX Rompstabilisator gebruikt.
Voor de hoge rug- en nekspieren wordt de MEDX Nekstabilisator gebruikt.
Beide machines hebben visuele feedback op een computerscherm.
U wordt persoonlijk begeleid door de therapeut. U wordt op het apparaat gezet en uw bewegingsspieren worden met banden gefixeerd. U mag dan een voor- en achterwaartse beweging maken. De kracht en de flexibiliteit worden dan gemeten op verschillende buigpunten. Na deze meting worden de resultaten uitgeprint en uitgebreid met u besproken. Indien de testen uitwijzen dat uw resultaat niet overeenkomt met een uitgebalanceerd bewegingspatroon wat voor uw lengte, gewicht, geslacht en leeftijd bij u passen, zal er een behandelplan opgesteld worden. Na een aantal reconditioneringssessies, zal er wederom een test gedaan worden om te zien of uw spieren al beter in balans zijn. Na verloop van tijd en na afronding van het traject zullen uw spieren weer in balans zijn, is uw lichaamshouding en beweegpatroon verbeterd, en kunnen daarmee (hernieuwde) klachten voorkomen worden. Indien uw medische geschiedenis uitwijst dat onderhoud voor u noodzakelijk is om geen terugval te krijgen, kunt u het onderhoudsprogramma volgen voor gereduceerd tarief.
MEDX NEKSTABILISATOR
MEDX Rompstabilisator

rompstabiliteit onderhouden betekent
betere prestaties in uw sport én (arbeids)uitval voorkomen

Naast ons medische traject, kunt u sterkte, stabiliteit, flexibiliteit en conditie voor uw rompstabiliteit opbouwen en onderhouden middels persoonlijk begeleide sportmedische herstelsessies. U zult betere sport prestaties krijgen en terugval kunnen voorkomen.

 

Middels gewoon sporten worden vaak de buitenste bewegingsspieren getraind, en zoals we nu weten is de kans groot dat het evenwicht tussen uw houdingsspieren en bewegingsspieren daarmee uit balans geraken indien u niet uw rompstabiliteit 100 procent op orde heeft.

Door structureel af en toe een herstelsessie te doen, bewaakt u de mogelijke optredende disbalans. Samen met de therapeut kunt u ons circuit doorlopen en werken aan de disbalans van uw houdingsspieren. Op korte termijn zal uw inspanning vaak al een groots effect hebben. Veel (top)sporters zijn u hierin voorgegaan met verbluffend resultaat. zowel golfers, turners, amazones, voetballers, als ook arbeidsongeschikten die na het traject weer volledig aan het werk konden.
 
Alle apparaten hebben het fixeerprincipe waardoor de onbewust aangestuurde dieperliggende houdingsspieren zich kunnen verbeteren en waardoor het compensatoire gedrag van de bewegingsspieren niet zal kunnen optreden.
torsorotatie bij Solid Movement

Torsorotatie

Dit apparaat isoleert de spieren die nodig zijn om de romp te draaien waardoor de dieper liggende schuine buikspieren versterkt worden.

Lumbar strenght

Lumbar Strenght

Verhoogt stabiliteit in de dieper liggende rugspieren en is preventief tegen rugblessures.

ab isolator solid movement

Ab Isolator

De buikspieren versterken zonder dat de rug oncomfortabel belast wordt.

Super stretch

Effectief stretchen voor versoepeling in bewegingen van de knie, heup, rug, schouder, elleboog, en polsen met direct profijt.

4way neck

Four way neck

Train de flexie en extensie van de bovenste nek en rugspieren wat preventief werkt tegen onaangename spanning in de nek en schouder partij.

medisch wetenschappelijk onderzoek

Er is een hoop medisch wetenschappelijk onderzoek gedaan. Hier kunt u een lijst van MEDX gepubliceerde onderzoeken bekijken.