Allround Fysiotherapiepraktijk

met Specialisatie in (Chronische) Rug- en Nekklachten

Fysiotherapie houdt zich bezig met het behandelen van pijnklachten en lichamelijke beperkingen die worden ondervonden tijdens het dagelijks leven. De klachten die mensen ervaren komen meestal door verscheidene oorzaken, denk hierbij aan een verkeerde (werk)houding, overbelasting, inactiviteteit, vertilling, onverwachte bewegingen, of een trauma waarbij veelal de spieren zijn aangedaan. Het is hierbij belangrijk om de oorzaak goed te onderzoeken. .

De eerste afspraak (Intake)

U kunt zonder verwijzing direct een afspraak bij onze praktijk maken. Tijdens de eerste afspraak wordt er in eerste instantie een anamnese (vraaggesprek) gedaan gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Tijdens deze intake wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van uw klachten en welke factoren door ons te behandelen zijn. Vervolgens bespreken wij de resultaten van het onderzoek met u en wordt er een behandelplan gemaakt. Voor deze intake nemen wij ruim de tijd voor u.

Behandelingen

De behandelingen bij ons bestaan met name uit hands-on technieken waarbij de aangedane spieren en spiergroepen die niet optimaal functioneren worden aangepakt. Hierbij gaat de fysiotherapeut bezig met het lichamelijk deel van uw klacht. De technieken die hierbij worden gebruikt verschillen per klachtenbeeld, de meest gebruikelijke technieken zijn: Massage, Medical Taping, Mobiliseren van de gewrichten, en soms als extra aanvulling de andulatie therapie. Tijdens de behandelingen wordt er in principe altijd een combinatie van technieken gebruikt. Naast de hands-on technieken wordt, indien nodig, rug-scholing en/of simpele oefeningen en adviezen mee naar huis gegeven. Deze oefeningen zijn met name rek- en strekoefeningen of stabiliteitsoefeningen die simpel gedurende de dag thuis kunnen worden uitgevoerd. 

 

(Chronische) rug- en nekklachten

Indien u langdurig rug en/of nekklachten heeft die tot dusver niet behandelbaar lijken, kan het zo zijn dat de balans tussen uw verschillende type spieren, is verstoord. Dit kunnen wij meten op specifieke meetapparatuur. Het lichaam bevat namelijk twee type spieren, houdingsspieren en bewegingsspieren. Deze zijn normaliter goed in balans en doen hun eigen taak, echter kan dit soms veranderen door verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld een verkeerde houding, lichamelijk trauma, een val of verdraaing, een zware zwangerschap, wervelfoutstanden, of bijvoorbeeld de overgang. Houdingsspieren moeten rompstabiliteit geven, de wervels goed laten bewegen en hiervoor genoeg ruimte creëren zodat dit mogelijk is. Deze spieren zijn geheel de dag onbewust actief en blijven daardoor op sterkte. Bewegingsspieren daarentegen kunnen bewust aangestuurd worden, zijn bewust trainbaar en zijn voor kortdurende activiteiten zoals bewegen, kracht zetten en plotselinge krachten opvangen zoals tijdens een val.
multifidus

Als de balans in de spieren verstoord is

Verstoringen kunnen ervoor zorgen dat de houdingsspieren niet meer goed worden aangestuurd of een sterk verlies in kracht ervaren en  kan een grote impact hebben op uw lichaam met allerlei klachten als gevolg. Doordat de houdingsspieren  niet meer goed hun taak volbrengen moeten de bewegingsspieren hierbij helpen. De bewegingsspieren gaan over een lange periode, naast hun eigen taak, ook de taak van de houdingsspieren overnemen. Dit heet compensatoir gedrag. Als gevolg zullen de bewegingsspieren overbelast geraken, en krijgen ze niet meer genoeg mogelijkheden om te herstellen en tevens zullen de houdingsspieren hierdoor onderbelast raken. 

Door deze onderbelasting van de houdingsspieren, en overbelasting van de bewegingsspieren, kunt u pijnklachten, uitstralende klachten, bewegingsbeperkingen of een snelle vermoeidheid aan het aangedane lichaamsdeel ervaren. Een gebruikelijk fenomeen is de snel vermoeide rug als u te lang staat. Om deze verstoring te herstellen is het nodig om de houdingsspieren in hun functie te herstellen. Dit is echter niet simpel omdat bij bewuste aansturing de bewegingsspieren als eerste in actie komen. Deze spieren waren echter al overbelast. Deze worden bij training daardoor alleen maar méér belast.

Solid Movement heeft als enige in Noord Nederland een medisch wetenschappelijk bewezen en effectieve aanpak om de verstoorde balans in de spieren middels onze romp- en nekstabilisator te herstellen. Ons apparatuur is gericht op het reactiveren van deze onbewust aangestuurde houdingsspieren, 

Ons Core-stability traject biedt hiervoor uitkomst, lees hier verder of ga naar het tabblad Core Stability / MEDX